Harini saya nak share cara-cara membuat Nasi Hujan Panas kerana ia merupakan salah satu makanan kegemaran saya. Ianya senang sahaja untuk disiapkan dan boleh dimakan beramai-ramai.
Kenapa nama dia Nasi Hujan Panas? Sebab nasi ini terdiri daripada 3 warna iaitu kuning, hijau dan merah. Bewarna-warni begitu juga dengan keadaan cuaca yang beraneka seperti panas dan hujan.
source : Google image |
Resepi Oleh : Pak Engku
3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa
Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan di simpul
Bahan ini di goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar dahulu
10 gm badam
10 gm kismis
10 gm gajus
Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia
Cara-caranya :
source : www.norazlitaaziz.blogspot.com |
- Panaskan minyak sapi dan butter
- Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
- Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
- Kacau rata
- Masukkan nasi
- Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
- Gaul rata
- Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
- Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
- Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
- Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
- Kemudian gemburkan nasi rata
Nasi ini sesuai dimakan bersama lauk Ayam Masak Merah atau Kari Daging dan jelatah nenas beserta timun. Selamat mencuba :)
source : Google image |
source : Google image |
No comments:
Post a Comment